ZAKAJ DAN SLOVENSKE HRANE?
Poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost.
Posebno priznanje pridelovalcem in predelovalcem hrane – našim kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam.
S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo napore naših pridelovalcev in
predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela.
In na šoli je zadišalo po ŽIVILIH ZA TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Od katerih lokalnih pridelovalcev in podjetij smo pridobili živila?
maslo – Mlekarna Celeia
kruh – Pekarna Geršak
med –Čebelarstvo Posl Rogaška Slatina
mleko – mlekarstvo Vreže, Šmarje pri Jelšah
jabolka – Sadje Hudina, Metka Hudina, Bistrica ob Sotli
VSA TA ŽIVILA SO LOKALNA – ZAKAJ JE TO POMEMBNO?
Hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini je: bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.
S kupovanjem hrane lokalnega porekla: podpiramo lokalno kmetijstvo ustvarjamo nova delovna mesta prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
Skrbimo za naše okolje – manj odpadkov in transporta.
PROSO
🡪 Letos obeležujemo mednarodno leto prosa, zato je temu žitu
namenjena večja pozornost.
🡪Je brez glutena in vsebuje najvišjo vsebnost kalcija med vsemi žiti.
🡪Skupaj s pšenico in ječmenom ima najstarejšo tradicijo gojenja, saj se je pojavljalo že pred približno 6000 leti pred našim štetjem v Aziji, uspeva pa
tudi v Evropi in Južni Ameriki.
🡪Proso se uporablja tudi za krmo živali, še posebej ptic.
🡪Največkrat se uporablja kot prosena kaša.
Na letošnjem plakatu Tradicionalnega slovenskega zajtrka je ilustracija Bogata in uboga sestra, ustvarjena izpod rok ilustratorke
gospe Ančke Gošnik Godec, ki je letos praznovala 96 let.
Na šoli je ob tej priložnosti poleg zajtrka potekalo kar nekaj dejavnosti: ob zajtrku smo lahko prisluhnili šolskemu radiu, si ogledali PPT predstavitev in se pogovorili o pomenu zajtrka, pomenu dneva slovenske hrane. Ta dan smo tudi ustvarjali, plesali, risali in barvali. Nekateri so si ogledali posebno oddajo, ki so jo letos v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo pripravili na Tv Slovenija: RIBIČ PEPE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Oddaja je dostopna na spletni platformi RTV SLO ŽIV ŽAV: https://ziv-zav.rtvslo.si/ribic-pepe
Utrinke si lahko s klikom na spodnjo sliko ogledate v galeriji.
Stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev so na Vlado RS naslovile pobudo, da dan slovenske hrane preraste v teden slovenske hrane. Zavedanje spodbujanja odgovorne prehranske verige od njive do krožnika, ter pomen lokalnih pridelkov ter jedi iz lokalno pridelanih sestavin in živila slovenskega porekla so pomembni za trajnostno prehransko verigo, saj to pomeni dobrobit vseh generacij, tako danes kot v prihodnosti. S tem namenom je bila pripravljena publikacija z nekaj recepti z okusi Slovenije. Publikacija vam je na voljo na povezavi recepti z okusi Slovenije in naj po tradicionalni hrani zadiši tudi doma.