(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954. Vsako leto se začne na prvi ponedeljek v oktobru in traja do nedelje istega tedna. Ob letošnjem tednu otroka smo se osredotočali na temo Otrok, nepopisan list.

Vsak otrok se rodi kot nepopisan list, vendar je njegovo odraščanje neločljivo povezano s časom, v katerem živi, pa tudi z vzgojo, šolskim sistemom, družbo in okoljem, ki ga obkroža. Kljub temu pa osnovne potrebe otrok skozi desetletja ostajajo nespremenjene. Vsi otroci, ne glede na čas in prostor, potrebujejo ljubezen, občutek varnosti, topel in zdrav dom. Potrebujejo igro, znanje, druženje z vrstniki, spodbudo, oporo, pomoč ter priložnosti za razvoj svojih talentov in interesov. Slednje smo se v tem tednu, od 7. oktobra do 11. oktobra, na POŠ Šentvid še posebej trudili uresničiti.

Prvi razred so izvedli naravoslovni dan v gozdu. Zjutraj so v razredu poimenovali, razvrščali, urejali liste in plodove. Iz listov so sestavili zanimive lepljenke živali. Po malici so odšli v gozd. Poslušali so gozdne glasove, spoznavali in opazovali drevesa, plodove, podrast, iskali gozdne vonjave. Vsaka skupina je izdelala gozdnega dečka ali deklico in ga poimenovala. Nabirali so  plodove, ki so jih v šoli uporabili za ropotuljo. Iz plodov in listov so sestavili svoje ime. Manjkalo pa ni niti zabavnih gozdnih iger.

Drugi razred so obiskali čokoladnico in lekarno samostana Olimlje ter Jelenov greben nad Olimskim samostanom. 

Tretješolci so si ogledali risanko Janko in Metka, hranili “človečka” (konkretni simbol prebavnega traka), se vozili s skiroji, preživeli šolski dan v pidžami ali kostumu, dan brez domače naloge, se več kot običajno igrali Med dvema ognjema ter zaigrali na zvočne cevi.

Četrtošolci in petošolci so si ogledali risani film Tudi miši gredo v nebesa v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah. Učenci 4. razreda so izdelali posodice iz das mase ter redno izvajali gibalne minute. Peti razred je vadil vožnjo s kolesom s pomočjo poligona.

Učenci so se zabavali tudi pri pouku tujega jezika – angleščina. Prvo in drugošolci so utrjevali znanje z različnimi didaktičnimi igrami po postajah. Četrto in petošolca pa sta za eno uro preizkusila v vlogi učitelja angleščine. Na izvedbo učne ure so se pripravljali doma in pri dodatnem pouku.

V podaljšanem bivanju so se otroci povezali z naravo. Izdelali so si jesenske kapice iz listov kostanja in didaktične sestavljanke. Tenis so se tokrat igrali nekoliko drugače. Kot lopar so uporabili prerezano plastenko. Mlajše učence je obiskala pravljičarka in jih z lutko odpeljala na pravljično potovanje.

Upamo, da je vsaj delček namena Tedna otroka bil dosežen tudi med Šentviškimi otroki ter bo otroška preprostost in iskrenost v njih še dolgo gorela.

 

Dostopnost