(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

DNEVNIŠKI POTOPIS

NEDELJA, 5. marec

Danes zjutaj se je pred šolo malo pred drugo uro zjutraj začelo naše potovanje v London. Po vožnji v Benetke, smo prispeli na letališče Marco Polo, kjer smo opravili z letališkimi zadevami in se odpravili na let v angleško prestolnico. Po vožnji smo prispeli v hotel, v katerem smo samo oddali svoje stvari in odšli na raziskovanje. Najprej smo se ustavili v  Natural History Museum, kjer smo si lahko ogledali različne naravno-zgodovinske pojave, ki so se odvijali skozi čas. Po obisku tega pa smo se odpravili proti Science Museum-u, kjer so bile predstavljene razne zvrsti naravoslovja, kot so fizika, strojništvo, astronomija . . .  Potem smo se odpravili z vlakom proti centru mesta, kjer smo najprej jedli, nato pa odšli skozi Chinatown proti urbanemu Londonu, kjer smo si ogledali trgovino M&M, LEGO trgovino in druge. Dan smo zaključili s sprehodom skozi mestni park do Buckinghamske palače in se z vlakom odpeljali na postajo, ki je 5 minut oddaljena od hotela. Zdaj se vsi počasi odpravljamo spat, da bomo jutri imeli energijo za še večje doživetje. 
 
Blaž Kolar, 9. c
 
PONEDELJEK, 6. marec
 
Danes zjutraj, ko smo se prvič zbudili v Londonu, smo svoj dan začeli s tipičnim angleškim zajtrkom in svojo pot nadaljevali do Buckinghamske palače. Tam smo si ogledali menjavo kraljeve straže, ki je vključevala pohod konjev, igranje godbe na pihala in dude. Našo pot smo nadaljevali čez čudovit St. James-ov  park do Nacionalne galerije, kjer smo si lahko ogledali veliko zelo znanih del (npr. Sončnice – Vincent Van Gogha in devica – Diego Velazquesa). Po končanem ogledu smo šli do Covert – Garden trga, kjer smo imeli dovolj prostega časa, da smo šli na kosilo in si ogledali najrazličnejše trgovine, kot sta Glossier in Aplle. Nato smo se odpravili do železniškega središča Kings Cross, ki je najbolj znan po peronu 9 3/4, ki je velika atrakcija iz filma Harry Potter. Od tam pa smo šli do malo “odštekanega” dela mesta – Camdon town, kjer smo šli tudi na večerjo. Za odličen zaključek dneva pa smo šli do Oxford Street-a, kjer smo si ogledali najstarejšo trgovino igrač, Victoria Secret trgovino, Michael Corse trgovino in še mnogo drugih. Nazaj v hotel smo prislpeli okrog devete ure in utrujeni ter navdušeni zaspali.
 
Živa Krašovic, 9. c
 
TOREK, 7. marec
 

Danes zjutraj smo se drugič zbudili v Londonu. Po okusnem zajtrku smo počasi odšli proti angleškemu vodiču, ki nam je (v angleščini) na zanimiv način predstavil anekdote, reke in znamenitosti, ki so povezane z Londonom in Veliko Britanijo. Ogledali smo si Elizabeth’s Tower (Big Ben), Victoria’s Tower, Westminster Abbey in druge. Po ogledu ikoničnih londonskih atrakcij smo se z vlakom odpravili proti Greenwich-u, ki ga od preostalega Londona ločuje reka Temza. Tam smo lahko izkusili “best of both sides”, saj skozi njega teče začetni poldnevnik, ki Zemljino poloblo ločuje na zahod in vzhod. Po prostem času, ki smo ga izkoristili v Greenwich-u, smo se z ladjico odpeljali do Tower Bridge-a, mimo katerega smo odkorakali mimo Shakespeare’s Globe-a do večerje. Ko smo povečerjali, smo se odpravili na ogled muzikla “Wicked” v Apollo Victoria teater. Zdaj se v poznih urah odpravljamo spat, da bomo jutrišnji (zadnji) dan izkoristili do potankosti. 

Blaž Kolar, 9. c

SREDA, 8. marec

Danes, ko smo se še zadnjič … ali pa tudi ne … prebudili v prečudoviti angleški prestolnici, ki je bila kar obeljena z snegom, nas je premamil manjši obcutek žalosti, ker naj bi danes zapustili to lepo mesto. Tisti, ki smo si šli ogledat musical, smo bili malo utrujeni, saj smo se v hotel vrnili šele pozno zvečer. Ampak to nas ni ustavilo, našo pot smo nadaljevali z velikim navdušenjem. Najprej smo obiskali muzej Madame Tussauds – muzej voščenih lutk. Tam smo se lahko slikali z veliko znanimi osebnostmi sveta, kot so (Dua Lipa, Harry and Megan, Beyonce, Ronaldo …). Prav tako je bilo veliko raznovrstnih simulacij, kot so (4D film, vesoljska ladja …). Za opoldanski prosti čas smo šli do Bond Street-a, kjer je tudi Oxford Street (Victoria’s Secret, najstarejša trgovina z igračami). Nadaljevali smo do London Eye-a, kjer smo zaradi megle od znamenitosti videli le Big Ben. Nato pa smo izvedeli šokantno novico, naš let je bil odpovedan. Porajalo se nam je veliko vprašanj. Za krajše zatočišče pred dežjem smo se odločili za obisk muzeja moderne umetnosti – Tate Modern. Tam smo ostali do 17.30, potem pa našo pot nadaljevali do Camdon Town-a, kjer smo pojedli večerjo. Kasneje smo se odpravili do prvotnega hotela, prevzeli prtljago in se s težkim srcem prestavili v hotel, kjer bomo tudi prenočili.

Dan je bil zelo zanimiv in poln novih dogodivscin ter prigod. V hotel smo prišli v poznih urah in utrujeni zaspali.

Živa Krašovic, 9. c
 
ČETRTEK, 9. marec – dodaten dan!

Ko smo se danes zjutraj prebudili v Wimbeldonu namesto doma, je bila prva stvar, ki smo jo naredili to, da smo se dogovorili, kaj bi bilo najbolje za nas in naše okoliščine. Po premisleku smo se odločili, da se bomo najprej ustavili v British Museum-u, tam smo si ogledali kulturne dediščine, kot so človeške in živalske mumije (mačk, psov in bivola), kamen iz Rozete, Atenski Partenon, pozdravili pa smo tudi zbor grških filozofov in med njimi tudi Sokrata, ki ni slovel ravno po lepoti, ampak saj veste, lepota je minljiva, filozofija pa večna.

Nato smo šli proti Standfordu, kjer smo imeli prosti čas za kosilo in “shopping”. Nadaljevali smo proti olimpijski vasi, tam smo si ogledali olimpijski hotel in stadion, kjer so leta 2012 bile letne olimpijske igre. 

Za tem pa smo se počasi odpravili do Camden Town-a, pojedli večerjo in imeli “večerni prosti čas”. Nazaj v hotel smo prispeli okoli 20.00.

Dan je bil sicer precej deževen in dolg, ampak zanimiv in pozitiven. 

Živa Krašovic, 9. c

PETEK, 10. marec – še en dodaten dan

Današnji dan je bil za nas devtošolce zadnji dan Londona. Zjutraj smo se zbudili, pojedli zajtrk in se začeli urejati za odhod iz hotela. Ko smo prispeli na letališče, smo opravili z vsemi letališčnimi zadevami, si kupili kakšno stvar ali dve v trgovini brez davka in se počasi vkrcali na letalo. Let je bil dokaj miren in v Benetkah smo pristali v slabih dveh urah. Tako je bila pred nami le še 5-urna vožnja do Šmarja. Pred šolo so nas pričakali veseli starši in z velikim zadovoljstvom smo lahko odšli domov. 

Ekskurzija je bila kljub odpovedanemu letu v redu izpeljana. Za nekatere z malo grenkega priokusa domotožja ali pa česa drugega. A saj veste: na koncu vedno šteje celota. 

Blaž Kolar, 9. c

Dostopnost