(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Polžek orje,

miška seje,

zrasla bo pšenica,

polžek orje,

miška seje,

zrasla bo pšenica …

Na POŠ Sveti Štefan smo se v tednu pred TRADICIONALNIM SLOVENSKIM ZAJTRKOM s sloganom KRUH, ZA ZAJTRK – SUPER DAN odločili, da bomo semena žit zmleli, moko presejali in iz nje spekli svoj kruh.

V torek, 14. 11. 2023, nas je obiskala gospa Ida, ki je na svoj mlin prikazala, kako se melje moka. Namleli smo različne moke: pšenično, ajdovo, proseno in koruzno. Tako smo spoznavali različna žita, se pogovarjali o tem, katera so bolj zdrava, in se podučili o tem, koliko dela je potrebno, da spečemo en domač kruh.  Učence smo že na začetku tedna prosile, da doma vprašajo starše ali stare starše, kako spečejo kruh in recept napišejo na list. Recepte smo izobesili na pano v jedilnici.

V četrtek, 16. 11. 2023, smo se lotili peke kruha. Pri tem nam je pomagala gospa Alojzija Užmah, ki je prikazala, kako na roke zamesimo testo za domač kruh. Učenci so si gledali postopek priprave testa in opazovali testo med vzhajanjem. Temeljito smo si umili roke, zavihali rokave in oblikovali vsak svoj majhen hlebček kruha (žemljico). Pred peko smo hlebčke še premazali z jajcem. Iz testa, ki je ostal, smo spekli še en velik hlebec kruha. Med pripravo kruha smo se naučili pesem Polžek orje in ljudsko igro Ali je že kruh pečen ter ljudski ples Mat potico pečejo.

Na dan TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA smo si pripravili pogrinjke in s spoštovanjem pojedli zajtrk iz lokalnih pridelkov. Učenec Tijan Perc-Marinšek nam je pred jedjo na harmoniko zaigral pesem Čebelice.

Veseli smo, da smo lahko za zajtrk jedli lokalne pridelke. Za med so poskrbeli družina Smole in Čebelarska zveza Šmarje pri Jelšah, za maslo mlekarna Celeia, za jabolka Sadje Hudina, domače kravje mleko pa nam je učiteljica Marta prinesla z bližnje kmetije.

V jedilnici smo razstavili recepte za pripravo kruha, pregovore in reke o kruhu ter primerjavo žit in moke, ki jo dobimo iz njih.

Hvala vsem za sodelovanje pri mletju moke in pripravi kruha ter za lokalne pridelke.

Uživajte ob ogledu fotografij.

Dostopnost