(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 26. 3., smo se ob 7.00 odpravili proti Mednarodnemu centru za samooskrbo Dole. Ga. Ana Vovk nas je seznanila z zdravilnimi učinki nekaterih rastlin (npr. zlate rozge, listnatega česna). Na praktičnem primeru nam je pokazala razliko med rodovitno in nerodovitno prstjo in nas podučila, kaj storiti, da nerodovitna prst postane rodovitna. Ima veliko zeliščnih in zelenjavnih gredic. Prideluje tudi tehnične poljščine, kot so lan, sončnice, konoplja in kopriva. Gre za trajno kmetijstvo, to je kmetovanje brez uporabe pesticidov in v tem primeru tudi duhovna povezanost z naravo. Zanimivo si je bilo ogledati zemljanko s prijetnim vonjem po sladkem pelinu. To je hiša, ki je zgrajena tri metre pod zemljo. V njej je stalna temperatura 13 C. Sicer pa ga. Ana živi v mongolski hiši, ki je narejena iz jurte.

Pot nas je vodila naprej do Slovenskih Konjic, kjer smo imeli voden ogled Centra ponovne uporabe. Sprejela nas je ga. Marinka Vovk. Seznanili smo se s krožnim gospodarstvom. Izdelki, ki jih mnogi zavržejo, so lahko še kako uporabni. Zaposleni jih pregledajo, morda malo popravijo in prenovijo. Po zelo nizki ceni je možno kupiti knjige, oblačila, obutev, torbice, pokrivala, pohištvo, servis… Ogledali smo si tudi bivalne prostore, ki so narejeni iz odsluženih ladijskih kontejnerjev. Opremljeni so s prenovljenimi zavrženimi izdelki. Objekt ima zeleno streho, zeleno steno, hotel za žuželke, zunanje klopi iz starih smuči in visoke gredice iz različnih že uporabljenih materialov. Bivalni prostori so izolirani z izolacijskim materialom iz zavrženega tekstila. V notranjem delu bivalnega prostora je tudi stena iz živega mahu.

Nadaljevali smo z ogledom Letališča Edvarda Rusjana Maribor. G. Tone Polutnik nam je predstavil izvor imena letališča. Tako smo izvedeli več o bratih Rusjan, ki sta zgradila dvokrilno letalo lastne konstrukcije. Na dan Edvardovega poleta, 25. 11. 1909, se je začela zgodovina motornega letenja na Slovenskem. Na letališču smo se seznanili s postopki potovanja z letalom; od prijave z ustrezno dokumentacijo, oddaje in kontrole prtljage, kontrolne točke detektorja kovin in do vstopa na letalo. Predstavljena so bila stroga varnostna opozorila in ukrepi. Ob koncu smo videli notranjost letala. Najbolj nam je bila všeč pilotska kabina z ogromno instrumenti.

Ekskurzijo smo zaključili z ogledom mestnega jedra Maribor. Prijazne dijakinje Srednje šole za gostinstvo in turizem so nam pokazale znamenitosti mesta. Ustavili smo na mestu, kjer je zagorela prva žarnica v Sloveniji. Občudovali smo najstarejšo vinsko trto na svetu, ki je stara več kot 450 let.

Na poti domov smo strnili prijetne vtise zadnje ekskurzije devetošolcev.

Dostopnost