(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Knjižničarki in učiteljice slovenščine smo v četrtek, 8. decembra 2022, izvedle delni kulturni dan za osmošolce z naslovom Spodbujanje branja. Že več let namreč opažamo, da število bralcev za bralno značko v tem starostnem obdobju precej upada.

Učenci so v ustvarjalni delavnici  ugotavljali, katere knjige so po vsebine njihove najljubše, in se opredelili kot bralci pustolovščin, kriminalk, grozljivk, knjig z romantično ali pa humorno vsebino. Na podlagi sličic in besednih asociacij, povezanih z njimi,  so pisali lastne zgodbe.  Nastali so prav izvirni zapisi, učenci pa so dokazali, da njihova domišljija ne pozna meja. Ob branju njihovih stvaritev smo se zelo zabavali. Nadaljevali so s sestavljanjem razrezanih odstavkov iz bolj ali manj znanih knjig, ugotavljali naslove le-teh, nato pa med poslušanjem odlomka vadili zbranost in pozornost tako, da so »lovili« slišane besede.

Učenci so bili nad delavnico navdušeni, saj so ves čas aktivno in ustvarjalno sodelovali, želimo pa si, da bi bralne spodbude delovale in mladim pokazale pot h knjigi.  

Dostopnost